Metropolis by light, Malmö

Metropolis by light, Malmö 2018

"När mörkret sänker sig i Malmö intar Malmöborna ett upplyst Malmölive för musik och möten. Den stämningen spred sig ut över kanalens vattenrum några magiska septemberkvällar under 2018 års :by LIGHT. En unik vattenbalett från Esther Williams storhetstid intog en helt ny utomhusscen. I flödande kalejdoskopiska färger och till toner á la Max Raabe blev kanalens murverk fond och dess vatten en spegel. Carins gestaltade nostalgi och romantik sprack dock lika effektfullt som spegelns glas när den tidens krigshot skuggade och överröstade baletten."

Gunnar Ericson, curator för ljuskonstnärerna :by Light i Malmö och stadsträdgårdsmästare

Vid Metropolis by light hade jag en installation vid namn "Kanalbaletten" i kanalen vid Malmö Live och ett Öga som Konstens ljus i Kungsparken.


Här går man helt lugnt vid kanalen, med Malmös  skyline där gammalt möter nytt för ögonen...

arkitektorisk storslagenhet från flera epoker-när plötsligt en balett av simmande damer  bokstavligen dyker upp och ställer till oreda i den förväntade sinnesbilden av det normala och sansade. I vattnet, under vattnet, med bollar och ben, musik och fniss... Så ytligt! Men ändå djuplodande.


Det är Esther Williams och kanalbaletten som dyker upp, ackompanjerade av Max Raabe und die Palastorchester. För en kort stund sprids ett skimmer från en epok full av paljetter, glad musik och vågor i håret, men också av det totala mörker som präglade tiden blir synligt när musiken och ljuset plötsligt tystnar.


Jag är ljuskonstnär, men också innovatör, scenograf i viss mån. Jag mixar ljud, klipper film och projicerar, med de material som stunden behöver just då. Det är sällan särskilt komplicerat eller high tech, utan mer modest återhållsamt, fast väldigt märkbart.

Jag är minimalist. Men i stort format. Man blir överraskad, omskakad och – förhoppningsvis lite gladare av mina installationer!


Benen är monterade på KKV i Malmö. Film och ljud mixade på Mediaverkstaden i Malmö. Kanalbaletten var en installation under Metropolis by Light i Malmö september 2018. Esther Williams och baletten leker utanför Malmö live till musik av Max Raabe und Palastorchestern. Livet måste fortsätta att vara ljust och glatt, även när Luftwaffe, eller någon annan brutal glädjedödare tillfälligt förmörkar världen..Esthers ben


Esther Williams sprudlande technicolorfilmer med vådliga vattenbaletter kom egentligen till av en ren slump, andra världskriget drabbade mänskligheten. Det blev slutet på hennes tänkta karriär som simmerska, då olympiska spel och liknande sköts upp till framtida fredstider. Människor har i kristider alltid haft behov av glättiga nöjen för att glömma all ondska, så Esthers filmer med glamoröst paljettsimmande, vådlig akrobatik och hopp o lek blev en motpol i simpoolen för en prövad befolkning. Faktum är att begreppet motpool kom till av Esthers filmer, men ett ”o” föll bort när Hitler invaderade Polen.


Filmmusiken kom till av samma slump. Musiker från Berlin, med judiskt ursprung, som hade underhållit på Berlins mellankrigstids uppsluppna musikscener för att alla skulle glömma att inga pengar fanns, fick plötsligt en god anledning att lämna Tyskland. Många fortsatte att jobba motpools med Esther eller t ex Bröderna Marx, musiken var glad och Esther dök så trumhinnorna bågnade.


Jag tycker vi behöver lite motpools balett även i nutid, så jag scannade min yogafröken Josefins ben, skrev ut dem i 3D och spred ut dem i Malmökanalen som en lustfylld balett i ljus och toner från Max Raabes Palastorkester som av en annan lycklig slump gästspelade på Malmö Live under tiden för Metropolis by Light. De spelar schlagers från 20-talets Tyskland som sedermera dök upp i Esthers filmer... otroligt men helt sant.


Konstens ljus - Ögat


Ögat i parken är en nyfiken iakttagare av sin omvärld. När du närmar dig noteras det med en blinkning, eller kanske snurrig pupill – ojoj nu kommer det en snygging! Ögat vakar över lekplatsen, det snurrar som hjulet på Casinot, och det iakttar förbryllat valnötterna i trädet ovanför sig, men också de aktuella valnötterna i Sverige just nu.

Ögat är genuint intresserat av allt omkring sig – och det låter sig påverkas. Ropa något får du se! Ögat har mycket att sköta. Det är lekfullt, tankeväckande, innovativt – men framför allt gör det vandringen i parken lite ljusare, tryggare och gladare!

Se foton

Se video

The channel ballet at Metropolis by light in Malmö 2018